Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Γιατί απέτυχε ο Εθνικοσοσιαλισμός στην Ελλάδα;

Οι λόγοι για τους οποίους ο Εθνικοσοσιαλισμός δεν βρήκε απήχηση στην Ελλάδα περιγράφονται από την αναφορά που είχε συντάξει ο Γερμανός Πρέσβης Άιζενλορ προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του: "... οι αντικομουνιστικές, φασιστικές και εθνικοσοσιαλιστικές ελληνικές οργανώσεις είναι κατακερματισμένες και η ανάπτυξή τους εμποδίζεται από τη φυσική απειθαρχία του λαϊκού χαρακτήρα, την τάση να λένε πολλά λόγια και την αντίθεσή τους προς δυναμικής μορφής δράση. Ο ελληνικός λαός είναι πατριώτης, αλλά το κράτος και η ανάγκη να προσφέρει οποιαδήποτε θυσία για το κράτος του είναι ως ιδέες ξένα. Η πολιτική θεωρείται είτε ως αυτοσκοπός είτε ως μέσον για την ικανοποίηση υλικών συμφερόντων".

13 σχόλια:

  1. Από κείμενο του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου, Απολλώνειο Φώς, Νοεμβρ.-Δεκεμβρ. 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ10 Ιανουαρίου 2016 στις 9:42 μ.μ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΗΓΗ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΩΣ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΣ, ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟΣ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΟΚΟΙΝΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο στην ολοκληρωμένη του μορφή είναι από τα πιο κατατοπιστικά επί του συγκεκριμένου θέματος. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχνάμε το ανήλεη κυνήγι εθνικοσοσιαλιστων από τον Μανιαδάκη.

      Διαγραφή
  3. Ο εθνικοσοσιαλισμός μόνο σε κράτη που παίζει μεγαλύτερο ρόλο η φυλή και μετά το έθνος μπορεί να εφαρμοστεί δηλαδή Νέα Ζηλανδία ΗΠΑ Αυστραλία λατινικές χώρες της Αμερική όπως Χιλή Αργεντινή.Στην Ευρώπη δύσκολα θα εφαρμοστεί εθνικοσοσιαλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που είπες είναι μεγάλη κουβέντα και ολόσωστη. Είσαι ο μοναδικός που έχω γνωρίσει που αντιλαμβάνεται ότι Εθνικοσοσιαλισμός εστί ΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ και επουδενί Εθνικισμός. Ο Εθνικισμός εκφράζεται μέσω του Φασισμού ή δύναται να αποτελέσει εργαλείο προς τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής ή εργατικής τάξεως, όπως εχρησιμοποιήθη από τον Φιλελευθερισμό και τον Κομμουνισμό αντίστοιχα.

      Το μοναδικό πραγματικά Εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς δύναται να εδρεωθεί μόνον στις ΗΠΑ, καθώς κύριο ρόλο εκεί παίζει η Φυλή και όχι η Εθνικότης.

      Σε συγχαίρω για το επίπεδό σου φίλε ανώνυμε. Στο έγραψα και στην αρχή αλλά διέγραψα τα σχόλια καθώς είχα κάπως σαστίσει με την ανακάλυψη αυτού του ιστολογίου, όταν το πρωτοείδα, και δεν αντελήφθην αρχικώς τον σοβαρό ιδεολογικοθρησκευτικό χαρακτήρα του.

      Διαγραφή
  4. Ο Έλληνας έχει στη φύση του την Αριστοκρατία που ενέχει η έννοια του Εθνικοσοσιαλισμού. Ο "χατζηρωμιός" (κατά Πατεράκη) μπολιάστηκε με τον ιό της ισοπεδωτικής διαστρεβλωμένης δημοκρατίας. Ο ρόλος της ακροδεξιάς είναι αυτός του εκπορνευτή: φωνάζει περί Έθνους υπονοώντας το Κράτος και υπόσχεται πελατειακή αξιοκρατία.
    Μ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Φασίστας πράγματι στο Έθνος βλέπει το κράτος και αντιστρόφως. Όμως το σύστημα του Βυζαντίου πάντοτε εβασίζετο στον δυνατώτερο στρατιωτικό ηγέτη ο οποίος ηγεμόνευε ως αδιαφιλονίκητος Μονάρχης. Υπήρχε δηλαδή φυσική επιλογή στο έπακρον. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν κατανοώ πλήρως την απέχθειά σας για το Βυζάντιο, πλην του μοναχισμού. Το σύστημα διακυβερνήσεως και αναλήψεως της εξουσίας ήταν άριστο από φυλετικής σκοπιάς.

      Η έννοια της Δημοκρατίας(ειδικά ως κάτι το...καλό) σημειωτέον, αρχίζει με τους μαθητές του Πλήθωνος. Σε όλο τον αρχαίο κόσμο και μετέπειτα μέχρι την Αναγέννηση και ιδίως τον Διαφωτισμό, αποτελούσε χείριστο πολίτευμα και η καταδίκη του υπήρξε ευρεία από τον Σωκράτη μέχρι τον Σαβοναρόλα. Το Βυζάντιο απείχε έτη φωτός από την Δημοκρατία, δείγμα άκρας υγείας.

      Διαγραφή
    2. *Διαφωτισμό δηλαδή Γαλλική Επανάσταση. Το κακό όμως άρχισε όχι από τον ίδιο τον Πλήθωνα αλλά από τους μαθητές του, Μεδίκους και λοιπούς ""αριστοκράτες"" του χρήματος των Βορείων Ενετικών κρατιδίων.

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή με άλλα λόγια λέει οτι αυτοί ξύνουν τα παπάρια τους και μόνο σε λόγια μένουν.

    Tatkraftiges Handleln λέει το κέιμενο που θα μεταφραζότανε στα αγγλικά ως "energentic action". Μάλλον στην τεμπελιά και τον ωχαδερφισμό του Έλληνα αναφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή